+386 030 610 606 epeka@epeka.si

Nadaljevanje bloga novoletna žurka v Mariboru

DEL SKUPINE

Glavna stvar zaradi katere sem vstopil v SA je bila krepitev socialnih kompetenc. Biti med ljudmi.
Zame je glavna pridobitev programa to, da sem del skupine. Da imam dnevno nek prostor, kjer srečujem ljudi. Ni mi treba hoditi v trgovino, knjižnico, na sprehod, da bi bil med ljudmi.

Imam podporo vodje skupine (Mateo) in koordinatork z ministrstva. Zelo fajn ljudje. Z Mateom imam tedenske pogovore (in dnevne neformalne kramljače) na katerih debatirava o načrtih, priložnostih in vsakdanjih stvareh, ki daleč presegajo tematike vezane na SA.

Pogovori s koordinatorkami se merijo v urah. Nikoli nisem bil pri njih manj kot uro in pol. Poglobljeni pogovori, polni nasvetov, koristnih informacij in kontaktov. Si upoštevan sogovornik, katerega mnenje se vzame na znanje.

Ko sprejemaš poglede, predloge, nasvete drugih izstopiš iz ukalupljenega toka misli. Dobiš nov pogled na probleme, izzive.

SA nudi varen prostor. Kjer se ni treba pretvarjati. Igrati popolnosti. Kjer ni obsojanja. Tabu tem. Odkrito se govori o man(j)kih, težavah. Obkrožen si z ljudmi, ki imajo podobne probleme. Vsem je skupno, da smo že dolgo brezposelni. Odrinjeni s trga dela, nekateri tudi iz polja občih medčloveških odnosov

Po dolgem času imam strukturiran dan. Vstanem z namenom, da nekaj storim. Imam obveznosti.

Cilj načrta = ciljna črta

Ciljna črta je pri vsakem posamezniku definirana in postavljena na drugem mestu. Nekdo bo prečil ciljno črto. Drug bo napravil korak proti končnemu cilju. Važno, da se bližamo cilju.                         

Sam sem kot dolgotrajno brezposeln in dolgo socialno izoliran posameznik (s psihofizičnimi težavami: socialna anksioznost, OKM; slabo se nosim s stresom; beg pred odgovornostjo, izzivi, odnosi) v program vstopil z namenom obnovitve socialnih kompetenc, saj so moje niti z okolico (bližnjo in daljno) sčasoma postale porozne, nato pa so se potrgale. Oddaljenejši cilj je vstop na trg dela, odselitev na svoje, opravljanje izpita za avto.
Nekateri imajo ciljno črto že v vidnem polju. V času programa so izdelali finančno-poslovni načrt, spletno stran za svoje podjetje, obiskovali tečaje in opravljali prakse.

Program SA je zastavljen tako, da vsak zasleduje svoje cilje, potrebe, želje, izobraževanja, ki jih opredeli v načrtu. Je program po meri. Pri tem vodje programa in koordinatorke nudijo »infrastrukturo« znanj, poznanj in izkušenj. Od vsakega posameznika pa je odvisno, kaj od naštetega bo izkoristil.

Sam sem napredoval. Med pavzami se občasno vključim v debato. Pridobil sem nekaj izkušenj pri opravljanju del za EPEKO (v njihovem imenu sem se udeležil nekaj seminarjev, iskanje partnerjev, pisanje bloga).
Vendar bi lahko možnosti, ki jih nudi SA izkoristil v polnejši meri. Tu misli predvsem na znanja, ki so bila prisotna znotraj skupine. Pomemben del SA je tudi mreženje, predaja znanj med samimi udeleženci. Da se iz pasivnih slušateljev prelevimo v predavatelje. Na poljubnem področju, ki nam je blizu.
Imeli smo udeleženko, ki je bila zelo “močna” na področju IT (Excel, izdelava spletnih strani; pa mi jo je bilo neprijetno prositi, če bi nas lahko poučevala). V okviru prenosa znanj med udeleženci skupine smo izvedli: meditacijo, predavanje kako uresničiti poslovno idejo, učenje izdelave voščilnic, kratek tečaj Excela, potopisno predavanje…..

Zakaj SA?  Ker te SA vrne v življenje.

Ker je vse boljše kot sedenje, čepenje doma. V življenju se vsi spotikamo. Smo padalci po tleh na življenjskih poteh. Eni se zberejo in poberejo. Eni se neprestano spotikajo, a se vedno znova poberejo. Pomembno je, da se ne predamo; pomeni, da se uležemo in pustimo, da gre življenje mimo.

V času SA sem imel več stikov, obiskal več dogodkov in aktivnosti kot prej v 17 letih. SA me je vrnila na zemljevid družbenega (družabnega) življenja. SA te popelje v »svet«. Svet dogodkov: tečaj kreativnega pisanja, žur v Mariboru, okrogle mize, obisk kmetije na Pohorju, obisk Rdečega križa, Radia Študent, Botaničnega vrta, Narodne galerije. Sprehodi (Ljubljanski grad, Švicarija, Tivoli, Živalski vrt).

Nikoli ne bi bil del teh stvari, če se ne bi vključil v SA.
Drugi udeleženci SA poiščejo dogodke zate. Samo pridruži se skupini. Pojdi na dogodek, prireditev. Odpri oči in ušesa. Daj si možnost, da te kaj, kdo na dogodku pritegne in potegne. Celo jaz, ki sem zelo lesen v komuniciranju, sem se na dogodkih pogovarjal z Terezo Novak – direktorico Slovenske filantropije. Gospodično, ki vodi Dnevni center aktivnosti za starejše Bežigrad. Z uslužbenci mreže MaMa. Z Jurčkom Nowakom. To so bile neformalne kramljače, ki morda v prihodnosti rezultirajo v obliki plače. Nabiraš poznanstva. Informacije in izkušnje, ki jih lahko kasneje unovčiš. Ali ne. Nič hudega. Aja! Še nekaj nabiraš na teh dogodkih. Zastonj hrano! In to vrhunsko.

Če ni dogodkov se vedno kaj dogaja v Kampusu: postavitev, otvoritev fotografske razstave, potopisno predavanje, obisk policajev, Webinar o EU projektih, 3 dnevni Webinar o socialnem podjetništvu, obisk profesionalnega fotografa, dan družabnosti: Secret Santa. Sodelovanju pri organizaciji dogodka: izdelava sloganov, celostne grafične podobe, Facebook strani, kontaktiranje sponzorjev in obiskovalcev…

Vključi se! Nič ne boš izgubil. Če ti program ni všeč lahko vedno izstopiš.

Morda v skupini najdeš ljudi, ki imajo znanja, ki ti manjkajo, da bi uspešno vstopil na trg dela, opravil šolo….ali pri čisto življenjskih stvareh.

SA bi priporočil. Ne samo tistim, ki iščejo delo. Tudi tistim, ki iščejo sebe. Svoje mesto v svetu. Nekaj kar vam bo dalo cilj, smisel. To je lahko že to, da ste v skupini. Da imate dogodek, ki vam zapolni dan.

Zakaj EPEKA? Ker je EPEKA podjetje po meri človeka.

Ker je organizacija z razvito mrežo znanj, izkušenj in poznanstev. Preko njih imaš dostop do nevladnih organizacij in odločevalcev na nivoju države. Odprejo ti vrata v zakulisje okroglih miz, kjer prideš v stik z potencialnimi delodajalci. Sodeluješ (sediš za isto mizo z direktorji zavodov, organizacij) v razpravi. Se (z njimi) neformalno pomenkuješ, ko delicije prežvekuješ.

Z EPEKO greš lahko ti na evropske poti (v okviru programov Erasmus +). Udeleženci SA so obiskali Češko, Portugalsko, Črno goro. Iz cone udobja te potisnejo v še večjo cono udobja. 3 udeleženci SA so se januarja odpravili iz sive Ljubljane na sončno Portugalsko. Carsko.
Kje obstaja program, ki cilja na socialno vključenost in vstop na trg dela v sklopu katerega udeleženci obiščejo Portugalsko, Črno goro, Češko. In to zastonj. V EPEKI!
Obenem boš obogatil bazen kompetenc (medkulturnega sodelovanja, dobil vpogled v organizacijo seminarjev, širil občo razgledanost) poznanstev in referenc. Noro!
Pomembno je izpostaviti, da si ves čas trajanja SA čopič, ne list papirja.  Si sorisar svoje zgodbe (napredka), ne pasivni udeleženec. Na tebi je, kako boš izkoristil znanja, poznanstva, ki si jih pridobil. Pri tem ti EPEKA in koordinatorke puščajo prosto pot. Nudijo ti podporo, a odločitve so v tvojih rokah.
EPEKA prilagodi program (individualni načrt) po meri vsakega udeleženca SA.
Ker so program ljudje in ker so EPEKA ljudje, lahko rečemo, da je EPEKA podjetje po meri človeka.

SA – najboljša odločitev

Sam sem v času SA spoznal proces dela v nevladnih organizacijah. Všeč mi je kombinacija dela v pisarni (ki to ni) in terenskega dela. Prijetno vzdušje. Delo se opravlja entuziastično. Z mislijo na posledice opravljenega dela. Opravljam prakso na Zavodu BOB  (super ambient). Na nekaj dogodkih sem zastopal EPEKO. Na BOBU in EPEKI je super ekipa.

Pred pol leta ne bi poslal prošnje za prakso. Tukaj sem, ker sem bil vseskozi spodbujan in podprt s strani vodij programa in koordinatork z ministrstva.
Še moram delati na komunikacijskih veščinah, obvladovanju stresa, računalniški pismenosti….
Poteza, da se vključim v program SA je bila najboljša odločitev v zadnjih 10+ letih. Spoznal sem kopico prijetnih ljudi, odprlo se mi je veliko vrat, dobil sem nove izkušnje….
6 mesecev je prehitro minilo, a sem vesel, da bom še naprej del programa SA, ki ga izvaja EPEKA.
Upam, da bo tudi v nadalje sodelovanje tako prijetno, kot je bilo do sedaj.

Konec

Griša Volkov