+386 030 610 606 epeka@epeka.si

Nadaljevanje bloga Prišli smo na okus

KJE SO VEGANSKE  JEDI

Ko smo že prišli na okus, pa pojdimo še na 10. slovenske razvojne dneve

https://www.gov.si/dogodki/10-slovenski-razvojni-dnevi-o-podnebnih-spremembah/

Nisem vedel, da so na Pošti tako lepe in prostorne dvorane. Na konferenci, ki se je osredotočala na podnebne spremembe  (tudi Združenje EPEKA se zaveda problematike podnebnih sprememb in to tematiko redno naslavlja) in njih vezane izzive je bilo govora o: zelenih politikah, krožnem gospodarstvu, pametnem potrošništvu. Razpravljalci so poudarili pomen prehoda iz linearnega v krožno gospodarstvo. Za tak prehod je potrebna sprememba miselnosti. Naučiti se porabiti manj. Večkrat uporabiti izdelke. Uveljavljati načela delitvene ekonomije.

Načela krožnega gospodarstva so: najem namesto nakupa, storitev namesto izdelka, souporaba namesto lastništva. [1] Zanimivo zgodbo so predstavili predstavniki podjetja Aquafil. Njihove izdelke uporabljajo svetovno znane znamke. (Če boste drugo leto kupili kopalke Adidas bodo zagotovo »narejene iz ribiških mrež«. V družbi Aquafil Slovenija so edini na svetu, ki imajo tehnologijo, s katero odslužene ribiške mreže spreminjajo v ekološki najlon)[2]. Po predavanjih je sledila okusna pogostitev z lokalnimi specialitetami.

Dan sem zaključil z individualnim pogovorom z Mateom v kavarni kina Komuna. Pomenek se je razvlekel na dve uri. Govorila sva o socialni aktivaciji, medijih, politiki, košarki..Skratka o življenju.

Ko smo naslednji dan na Kampusu govorili o dogodku (navada je, da vsak, ki je bil na dogodku strne vtise) je ena od udeleženk, ki se ukvarja z pripravo, opisom (recepti) in ponudbo veganskih jedi dejala: »Glede na to, da smo bili na dogodku o podnebnih spremembah je čudno, da sta bili v ponudbi samo dve veganski jedi, čeprav je živinorejstvo največji onesnaževalec na svetu«. Iz tega je potegnila priložnost in idejo, da ponudi vegansko ponudbo restavracijam, hotelom in catering podjetjem. Sam na to nisem pomislil. To je vrednost socialne aktivacije. Vsak ima svoj miselni tok. Ne more zaobjeti celotnega videnja problema. Ko o stvareh debatiramo se odpirajo nove možnosti in priložnosti.

Ta veseli dan kulture

Na kulturni dan, Ta veseli dan kulture 3.12. so kulturne ustanove odprle vrata. Obiskali smo Narodno galerijo. Prvič sem obiskal likovno umetnostni hram. V nasprotju z pričakovanji so me razstave pritegnile. Načrtujem ponoven obisk.

Nekateri od udeležencev aktivacije so nas vodili skozi razstavo. To je namen programa. Da udeleženec na področju, ki mu je blizu prevzame pobudo. Tako se razvije skupinska dinamika. Menjajo se vloge. Nekdo se iz slušatelja prelevi v “predavatelja.”
Razgrnili so nam zgodbe slik, značilnosti posameznih obdobij in smeri slikarstva.
Ko veš nekaj o ozadju in pomenu slike, dobi ta čisto drugo »vrednost«. Lahko jo opazuješ. Še bolje.
Lahko jo proučuješ – nekaj minut! Nikoli nisem razumel ljudi, ki so strmeli v slike. Sam sem vedno tekel skozi razstave. Zdaj mi je bolj jasna ta fascinacija nad seciranjem in proučevanjem odtenkov, kompozicij in ostalih slikarskih področij.

Zanimiva in mirna izkušnja. Všeč so mi prostori, kjer se lahko potopiš v tišino. Kjer hrup ne pretrga toka misli. Se ustaviš in umiriš. Čisto umirit se nismo mogli zaradi….. Štefana, koga pa. V vsaki dvorani nas je postrojil in vzel muzejski list. Prelevili smo se v kustose za eno poglavje muzejskega lista. Štefan je to utemeljil z besedami: »Da se naučite nastopati. Izpostavljati. Tudi to je socialna aktivacija.« Daljše zadrževanje v Narodni galeriji nam je preprečil dogovorjen termin v DrogArtu.

Droga – socialna aktivacija

DrogArt je ena od organizacij, v kateri je mogoče opravljati prakso v okviru socialne aktivacije (v nadaljevanju SA). Prijazna punca nam je predstavila delovanje organizacije. Govorili smo o problematiki, razširjenosti drog. Razvila se je živahna debata.
Ne poznam tega področja. Iz povedanega in prebranega vem, da droga poživi. Izostri občutja. Popelje te v drug svet.

Men je droga SA. Hočem še!

SA me je poživila. Vstanem z namenom. Imam z obveznostmi (aktivnostmi) zapolnjen dan.
SA mi je izostrila občutja. Vesel sem, da sem po doolgem času del skupine. Tudi če se včasih ločim od skupine in pavze ali drug del dneva preživim sam, sem del skupine. Fajn skupine.
SA te popelje v drug svet. Svet dogodkov: tečaj kreativnega pisanja, žur v Mariboru, okrogle mize, sprehodi. Nikoli ne bi bil del teh stvari če se ne bi vključil v SA.

Se nadaljuje

Griša Volkov

[1] https://www.ljubljana.si/sl/moja-ljubljana/varstvo-okolja/krozno-gospodarstvo-v-mol/

[2] https://leapisani.si/aquafil-nekdanji-yulon-iz-zavrzenih-ribiskih-mrez-proizvaja-ekoloski-najlon-econyl/